jalkapallopelien säännöt

Panna Futis

Pannan voittaja: Kaksi paria aloittaa pelaamisen, joista voittaja jää häkkiin. Hävinnyt joukkue poistuu odottamaan uutta vuoroaan. Tämän jälkeen aloitetaan uusi peli, jossa edellisen pelin voittajaa vastaan asettuu uusi joukkue. Sovitun peliajan tai pelien määrän jälkeen katsotaan kuka on voittaja eli häkissä oleva Panna Kuningas.

Pannassa käytetään lähes samoja sääntöjä, kuin normaalissakin jalkapallossa. Pelit pelataan Fair-play -hengessä.

- Pannamaali: Tehdään tekemällä maali vastustajan jalkojen välistä.
Pannamaali päättää pelin heti.
- Peliaika: 3 minuuttia ja jos ottelussa ei tule Pannamaalia, pelin voittaa se, jolla on enemmän maaleja pelin loppuessa. Jos taas peli päättyy tasapeliin peliaikaa tulee yksi minuutti lisää tai voittaja arvotaan.
- Pelaajien määrä: Pelissä on joko 1v1 tai 2v2 joukkueet.
Lajin erityissääntöjä
- Pelin aloitus: Häkkiin viimeksi tullut joukkue aloittaa. Maalia ei lasketa ellei pelissä ole tehty yhtä syöttöä tai vastustaja ole koskenut palloa.
- Maalin jälkeen aloittaminen: Pallo otetaan maalista ja jatketaan normaalisti.
- Pallo ulos häkistä: Pallo heitetään keskelle kenttää kevyesti ja pallo on taas pelattavissa kun se koskettaa maata.
- Käsivirhe: Jos käsivirhe ei vaikuta peliin, ottelu jatkuu normaalisti. Mikäli palloa pelataan tarkoituksellisesti kädellä, vastustaja saa maalin.
- Areenan reunojen käyttö: Reunoista saa ottaa tukea tarvittaessa, mutta lähinnä ne on tarkoitettu pallon pelaamista varten.
- Pelipallo: Pelipallona käytetään kaikkia jalkapalloon soveltuvia palloja

YouTube-video3v3 Katufutis

Tehdään kenttä, jossa on kaksi maalia, molemmilla joukkueilla omat maalit. Maaleinä voi käyttää seinää, normaaleja futismaaleja tai vaikka kenkiä tolppina!

3v3 katufutiksessa käytetään lähes samoja sääntöjä, kuin normaalissakin jalkapallossa. Pelit pelataan Fair-play -hengessä.

- Maali tehdään potkaisemalla pallo maaliin
- Peliaika: 3 minuuttia, pelin voittaa se, jolla on enemmän maaleja pelin loppuessa. Jos taas peli päättyy tasapeliin peliaikaa tulee yksi minuutti lisää tai voittaja arvotaan.
- Pelaajien määrä: Pelataan 3v3 ilman maalivahteja tai maalivahtien kanssa
Lajin erityissääntöjä
- Otetaan kivi-sakset-paperi kisa kapteenien kesken jotta saamme aloittavan joukkueen.
- Maalin jälkeen aloittaminen: Pallo otetaan maalista ja jatketaan normaalisti.
- Pallo ulos kentältä: Pallo heitetään keskelle kenttää kevyesti ja pallo on taas pelattavissa kun se koskettaa maata.
- Käsivirhe: Jos käsivirhe ei vaikuta peliin, ottelu jatkuu normaalisti. Mikäli palloa pelataan tarkoituksellisesti kädellä, vastustaja saa maalin.
- Pelipallo: Pelipallona käytetään kaikkia jalkapalloon soveltuvia palloja

YouTube-video


Futistennis

Pelikenttä- Pelikentän koko: pituus 12m, leveys 6m. Kenttä jaetaan pituussuunnassa
verkolla. Verkkona voi käyttää vaikka reppuja
Pelimuodot - Kaksinpeli tai nelinpeli
Peliaika - Ottelut pelataan 1-3 eräisinä. Yhden erän pituus on 2 minuuttia ”juoksevaa aikaa”
Pelin aloitus -Ottelu aloitetaan aloituspallolla. Aloituspallon potkusyöttää ottelukaaviossa ensin mainittu pelaaja tai pelaajapari. Aloituspallon voittanut pelaaja tai pelaajapari voittaa syöttövuoron
ensimmäiseen pisteeseen. Erän voittanut pelaaja tai pelaajapari aloittaa syöttövuorolla seuraavan erän. Otteluaikaa ei mitata aloituspallon aikana. Otteluaika alkaa kulkea vasta ensimmäisestä pistesyötöstä. Tuomari antaa syöttöluvan ottelun aloittavaan potkusyöttöön.
Syöttäminen -Syöttöoikeus on aina pelaajalla tai pelaajaparilla, joka on voittanut edellisen pisteen. Syöttäminen tapahtuu potkaisemalla pelipallo pelialueen takarajan takaa ilmassa vastustajan kenttäpuoliskolle. Aloitussyötössä pallo ei saa koskettaa verkkoa. Jos pallo koskettaa verkkoa ja se putoaa syöttävän pelaajan tai palaajaparin kenttäpuoliskolle tuomitaan piste
vastustajalle. Jos pallo koskettaa verkkoa ja ylittää verkon syöttö uusitaan.
Nelinpelissä syöttövuoro vaihtuu pelaajaparin kesken jokaisen pisteen jälkeen.
Pelitapa- Palloa ei saa pelata käsillä. Palloa pelataan verkon yli pääsääntöisesti jaloilla potkimalla. Palloa saa pelata kaikilla ruumin osilla pois lukien kädet
(olkapääkosketus ei ole käsivirhe). Kun pallo on pelattu verkon yli se saa koskettaa kerran pelikenttää pelirajojen sisäpuolella. Jos pallo koskettaa pelikenttää useammin kuin kerran ennen kuin
se on pelattu uudestaan verkon yli tuomitaan piste vastustajalle. Jos pallo pelataan verkon yli siten että se ylittää pelialueen rajat koskettamatta kenttää tai vastustajaa tuomitaan vastaanottajalle piste. Palloa vastaanottava pelaaja saa pelata palloa omalla pelialueellaan myös ennen kuin pallo on koskettanut pelikenttää (pois lukien aloitussyöttö). Jos vastaanottava pelaaja pelaa palloa ennen kuin se on koskettanut pelikenttään jää pomppu muistiin. Tällöin pallo saa yhden kerran koskea pelikenttää omalla kenttäpuoliskolla ennen sen pelaamista verkon yli. Pelaaja saa koske palloa 1-3 kertaa, jonka jälkeen palo on syötettävä omalle peliparille tai pelattava verkon yli siten että se pysyy kenttärajojen sisäpuolella. Nelinpelissä pallon saa syöttää kerran omalle peliparille ennen kuin se pelataan verkon yli. Nelinpelissä palloa pelataan ilmassa aiemmin mainituin ehdoin.
Pisteytys
Pisteitä tuomitaan jokaisesta pallosta vert. lentopallo. Pois lukien aloituspallo. Peliajan aikana enemmän pisteitä kerännyt pelaaja tai pelaajapari voittaa erän. Jos peliaika umpeutuu pallon ollessa ”elossa” pelataan piste loppuun. Useamman erän voittanut pelaaja tai pelaajapari voittaa ottelun. Jos pelaajat päätyvät tasapisteisiin peliajan umpeutuessa jatketaan peliä
kunnes toinen palaaja tai pelaajapari johtaa ottelua kahdella pisteellä.

YouTube-video