Vanhempien rooli harrastuksen tukena

KP-75:n tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle mahdollisuus harrastaa jalkapalloa positiivisessa ja kehittävässä ympäristössä sekä mahdollistaa jokaisen pelaajan kehittyminen omalle huipulleen. Vanhempien rooli tehtävän toteuttamisessa on erittäin tärkeä. Seuratoiminnassa juuri em. roolien omaksuminen ja ymmärtäminen on joskus hankalaa.

Tältä sivulta löydät tärkeimmät neuvot vanhemmille lapsen harrastuksen tukemiseksi. Jalkapalloharrastukseen liittyvät käytännön asiat on koottu vuosittain päivitettävään Uuden futaajan oppaaseen.

Vanhemman rooliin kuuluu monia tehtäviä, joista tärkein on antaa lapselle työrauha. Harrastus on leikkimielistä ja kivaa, eikä sitä saa ottaa liian vakavasti. Vanhempien tehtävänä on luoda omalta osaltaan tämä ilmapiiri kodin ja urheiluseuran välille ja edesauttaa omalla toiminnallaan lapsensa kasvua ja kehittymistä. Liiallisten suorituspaineiden asettaminen tiukkojen tavoitteiden muodossa on omiaan tekemään harrastuksesta epämiellyttävää.

Lapsen täytyy saada harrastaa oman halunsa mukaan. Kaverit ja koulu ovat ainakin yhtä tärkeitä, samoin kuin muut lajit. Mahdollisimman monipuolinen harrastuskenttä tekee lapsesta tasapainoisen, liikunnallisen aikuisen. Kuuntele ja kysele, vastaa kun kysytään. Seuraa toimintaa etäältä ja lähesty kun sinua tarvitaan! Siinä hyvä resepti vanhemman rooliin.

Roolimalli

Liikunnallinen elämäntapa opitaan, samoin kuin passiivinen. 5-12 vuotiaan lapsen tulisi liikkua useita tunteja päivässä lyhyissä jaksoissa. Vanhempana olet rakentamassa lapsesi elämänmittaista tulevaisuutta. Ylös, ulos ja yhdessä kentälle, pihalle, lenkkipolulle - mihin vaan missä saa liikkua. Kannusta lastasi liikkumaan ja osoita itse esimerkkiä kun voit.

Ohjaajien ja valmentajien tehtävä kentällä on antaa lapsellesi ohjeita jalkapalloon liittyen. Se ei ole vanhempien tehtävä, ainakaan kesken pelien tai harjoitusten. Pelaaja on kiireinen eikä voi kuunnella kesken suorituksen ohjeita, etenkään kahdesta suunnasta. Pahimmillaan annat vielä täysin ristiriitaista tietoa valmentajaan nähden. Tuloksena on varmasti epäonnistunut suoritus ja lapsen paha mieli häiritystä suorituksesta!

Mitä voit tehdä, ja sinun pitääkin, on keskustella valmentajan ja joukkueenjohdon kanssa lapsesi yksilöllisistä piirteistä ja muista persoonaan liittyvistä asioista. Saata heidän tietoon lapsen odotukset seuratoiminnasta ja liikunnasta. Vuorovaikutuksella tehdään voittajia!

10 ohjetta vanhemmalle:

  1. Muistan että lapseni pelaa jalkapalloa koska hän haluaa sitä
  2. Annan lapselleni mahdollisuuden oppia ja erehtyä
  3. Annan lapseni myös pärjätä omin voimin enkä sekaannu tarpeettomasti toimintaan
  4. Tuen ja kannustan epäonnistumisissa, kehun onnistumisissa
  5. Näytän itse positiivista ja hyvää esimerkkiä kentällä ja kotona
  6. Saatan ikäluokan /joukkueen tietoon lapseni yksilölliset piirteet tai erityistarpeet
  7. Olen itse viime kädessä vastuussa oman laspeni kasvatuksesta
  8. Opetan lapselleni sääntöjen mukaista peliä ja riitojen ratkaisemista puhumalla
  9. Tuen omalla toiminnallani seuran ja ikäluokan toimintaa - autan tarvittaessa
  10. Nautin itsekin lapseni harrastuksesta